Dit moet je weten over de WOZ-waarde van je woning

Wellicht heb je recent weer de WOZ-beschikking in de bus gekregen. De Wet Waardering Onroerende Zaken is van essentieel belang voor de waardering van vastgoed in Nederland. De WOZ-waarde heeft diverse consequenties voor je financiën en belastingen. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt en hoe je de WOZ-waarde kunt controleren.


Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde vertegenwoordigt de geschatte marktwaarde van onroerend goed, zoals woningen en bedrijfspanden, op een specifiek moment in het voorgaande jaar. Deze waarde wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en dient als basis voor verschillende belastingen en heffingen.


Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De gemeente bepaalt de WOZ-waarde door te kijken naar diverse factoren, waaronder de locatie van de woning, het type pand, de grootte, de staat van onderhoud en recente verkoopprijzen van vergelijkbare panden in de buurt. Deze informatie wordt doorgaans verkregen uit gegevens van het Kadaster en gegevens die de gemeente zelf verzamelt.


Waarom is de WOZ-waarde belangrijk?

De WOZ-waarde heeft verschillende financiële implicaties:
1. Onroerendezaakbelasting (OZB): De hoogte van de OZB wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde. Gemeenten gebruiken een percentage van de WOZ-waarde om de hoogte van deze belasting te berekenen.
2. Inkomstenbelasting: Voor woningeigenaren is de WOZ-waarde ook van belang voor de berekening van het eigenwoningforfait, een bedrag dat bij het inkomen wordt opgeteld als bijtelling voor het bezit van een eigen woning.
3. Waterschapsbelasting: De WOZ-waarde wordt eveneens gebruikt voor de berekening van de waterschapsbelasting. Hoewel dit per waterschap kan verschillen, vormt de WOZ-waarde vaak de basis voor de hoogte van deze belasting.
4. Overdrachtsbelasting: Bij de verkoop van een woning kan de WOZ-waarde invloed hebben op de hoogte van de overdrachtsbelasting die de koper moet betalen.


Is het zinvol om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde?

Indien je twijfelt over de juistheid van de WOZ-waarde of wanneer je bezwaar wordt afgewezen, overweeg dan om een gespecialiseerde WOZ-adviseur of taxateur in te schakelen. Deze experts kunnen je assisteren bij het beoordelen van de situatie en het indienen van bezwaar.

Door bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde, geef je de gemeente de gelegenheid om de waarde opnieuw te beoordelen en eventuele fouten te corrigeren. Als het bezwaar wordt gehonoreerd, kan dit leiden tot een lagere WOZ-waarde, wat op zijn beurt kan resulteren in lagere belastingen en heffingen. Het bezwaar moet binnen 6 weken bij de gemeente worden ingediend.

Gerelateerde Nieuwsberichten

3 tot 5 miljard extra overheidsfinanciering nodig voor bouw 100.000 woningen in 2024

Het woningtekort in Nederland wordt steeds nijpender. De overheid heeft daarom plannen om dit jaar meer dan 100.000 woningen te bouwen. Belangenorganisaties, zoals gemeenten, corporaties en bouwbedrijven doen hun uiterst best om dit te realiseren, maar waarschuwen dat er 3 tot 5 miljard extra investeringen vanuit de overheid nodig zijn om dit doel te halen.  

Lees Meer →

73 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd in 2023, meeste in Zuid-Holland

Vorig jaar zijn er 73 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er iets minder dan in 2022, toen waren het er 75 duizend. De meeste huizen werden gebouwd in Amsterdam.

Lees Meer →

Een hypotheek aanvragen als je een BKR-registratie hebt, kan dat?

Als je een hypotheek afsluit, bekijkt de bank bij Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) welke kredieten je hebt en of je achterloopt met de betaling. Dit doet de bank om te kijken of je je hypotheek kunt betalen. Maar hoe zit het precies?

Lees Meer →