Eerste huis kopen: dit komt erbij kijken

Een eerste huis kopen is een mooie mijlpaal. Maar op dat onbekende terrein er komt ook heel veel op je af. We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een woning. Een aankoopmakelaar weet alles van de lokale woningmarkt, weet wat er te koop is en welke huizen er binnenkort in de verkoop komen. Hij of zij kan je volledig helpen bij het kopen van een huis. Denk hierbij aan het zoeken van een woning tot aan de sleuteloverdracht. 
Het is verstandig om een aankoopmakelaar te betrekken bij de aankoop van je eerste huis. Iemand die de markt door en door kent kan je een grote voorsprong geven. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij de onderhandelingen of als je niet precies weet waar je op moet letten bij de bezichtiging. Onze aankoopmakelaar helpt je daar graag bij.


Is een nieuwbouwhuis geschikt als starterswoning?

Een nieuwbouwhuis als eerste koophuis is zeker geschikt. Bij nieuwbouw weet je namelijk financieel gezien op voorhand al waar je aan toe bent. 
Onderhandelen hoeft niet, aangezien de prijs al vaststaat. En dat is niet verkeerd aangezien veel starters te maken hebben met een beperkt budget. Daarbij kan een nieuwbouwhuis ook snel in waarde stijgen.


Hoe weet ik zeker dat de koopwoning in orde is?


Bij het kopen van een huis mag je verwachten dat de woning geschikt is voor 'normaal gebruik'. Dit betekent dat je er veilig moet kunnen wonen met een redelijke mate van duurzaamheid. 

Als koper heb je een onderzoeksplicht. Jij hebt dus een plicht om de staat van het huis te onderzoeken. Zichtbare gebreken die je bij de bezichtiging had kunnen zien, kun je niet achteraf als verborgen gebreken benoemen. 

Onze aankoopmakelaar ondersteunt je bij de onderzoeksplicht. Hij kent de potentiële risico’s van een huis en weet waar je op moet letten.

Daarnaast heeft de verkoper een mededelingsplicht. De verkoper moet alle informatie verstrekken die voor de koper belangrijk is, dus ook als het gaat om gebreken.
 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Drie vragen over het koopcontract

Als je een prijs overeengekomen bent met de verkoper, is het tijd om afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen in het koopcontract. Wat staat daarin en waar moet je op letten?

Read More →

3 tot 5 miljard extra overheidsfinanciering nodig voor bouw 100.000 woningen in 2024

Het woningtekort in Nederland wordt steeds nijpender. De overheid heeft daarom plannen om dit jaar meer dan 100.000 woningen te bouwen. Belangenorganisaties, zoals gemeenten, corporaties en bouwbedrijven doen hun uiterst best om dit te realiseren, maar waarschuwen dat er 3 tot 5 miljard extra investeringen vanuit de overheid nodig zijn om dit doel te halen.  

Read More →

Dit moet je weten over de WOZ-waarde van je woning

Wellicht heb je recent weer de WOZ-beschikking in de bus gekregen. De Wet Waardering Onroerende Zaken is van essentieel belang voor de waardering van vastgoed in Nederland. De WOZ-waarde heeft diverse consequenties voor je financiën en belastingen. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt en hoe je de WOZ-waarde kunt controleren.

Read More →