Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe meer je mag lenen

Heb je een energiezuinig huis op het oog of ben je van plan je woning te verduurzamen? Dan is er goed nieuws. Uit de nieuwe richtlijnen voor hypotheken van het ministerie van Financiën blijkt dat wie volgend jaar een huis wil kopen, meer kan lenen. Dat bedrag kan oplopen tot 50 duizend euro. 


Extra lenen voor hypotheek

Hoe beter het huis geïsoleerd is dat je wilt kopen, hoe meer je mag lenen. Met een energielabel A of B kan het extra te lenen bedrag 10 duizend euro zijn. Met een label A++++ kan dat bedrag zelfs oplopen tot 50 duizend euro. 

Voor een huis met label G tot en met E is het niet mogelijk om extra te lenen. Wie een huis met D of C-label koopt, kan 5 duizend extra euro aan hypotheek krijgen. Wie een huis koopt met de garantie dat er de eerste 10 jaar geen energiekosten zijn - een zogeheten nul-op-de-meter-woning - kan 50 duizend euro extra lenen. Het volledige overzicht:
•    Label G t/m E: 0 euro
•    C & D: 5 duizend euro
•    A & B: 10 duizend euro
•    A+, A++ en A+++: 20 duizend euro
•    A++++: 40 duizend euro
•    A++++ (nul-op-de-meter-woning): 50 duizend euro


Extra lenen voor isolatie

Ook aan woningbezitters die een beter label willen is gedacht. Daar is de regel omgekeerd: hoe lager het label, hoe meer je extra mag lenen voor je hypotheek om je huis te verduurzamen:
•    Label G t/m E: 20 duizend euro
•    C & D: 15 duizend euro
•    A & B: 10 duizend euro
•    A+, A++ en A+++: 10 duizend euro
•    A++++: 0 euro
•    A++++ (nul-op-de-meter-woning): 0 euro


Voorkeur voor A-label

De voorkeur voor een energiezuinig huis is ook terug te zien in het zoekgedrag van consumenten. Woningen met een lager label dan C laat men het liefst links liggen, aldus ING. Een derde van de woningzoekers kijkt zelfs niet verder dan label A. Het doel om mensen bewust te maken van de voordelen van een duurzamere woning, lijkt dus te werken.
 

Gerelateerde Nieuwsberichten

3 tot 5 miljard extra overheidsfinanciering nodig voor bouw 100.000 woningen in 2024

Het woningtekort in Nederland wordt steeds nijpender. De overheid heeft daarom plannen om dit jaar meer dan 100.000 woningen te bouwen. Belangenorganisaties, zoals gemeenten, corporaties en bouwbedrijven doen hun uiterst best om dit te realiseren, maar waarschuwen dat er 3 tot 5 miljard extra investeringen vanuit de overheid nodig zijn om dit doel te halen.  

Read More →

Dit moet je weten over de WOZ-waarde van je woning

Wellicht heb je recent weer de WOZ-beschikking in de bus gekregen. De Wet Waardering Onroerende Zaken is van essentieel belang voor de waardering van vastgoed in Nederland. De WOZ-waarde heeft diverse consequenties voor je financiën en belastingen. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt en hoe je de WOZ-waarde kunt controleren.

Read More →

73 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd in 2023, meeste in Zuid-Holland

Vorig jaar zijn er 73 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er iets minder dan in 2022, toen waren het er 75 duizend. De meeste huizen werden gebouwd in Amsterdam.

Read More →