
De woningmarkt: verrassend begin van het jaar en veel uitpondwoningen
Nu het eerste kwartaal van 2025 achter ons ligt, is het tijd om de ontwikkelingen op de woningmarkt onder de loep te nemen. Wat gebeurde er op landelijk niveau en welke ontwikkelingen zien we in Lisse, Alphen aan den Rijn en Woerden? We zetten de belangrijkste trends en cijfers overzichtelijk op een rij.
Landelijk: meer transacties dan vorig jaar, minder dan vorig kwartaal
In de eerste drie maanden van 2025 werden landelijk 33.615 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is een duidelijke stijging van 13,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2024. Toch ligt dit aantal bijna 22 procent lager dan in het bijzonder sterke vierde kwartaal van vorig jaar. Een terugval die grotendeels verklaard kan worden door seizoensinvloeden en een lager woningaanbod in de winter.
Gemiddelde verkoopprijs licht gedaald door uitpondingen
De gemiddelde verkoopprijs kwam dit kwartaal uit op 473.000 euro, een daling van 1,8 procent ten opzichte van eind 2024. Toch ligt die prijs nog altijd 9,7 procent hoger dan een jaar geleden. Vooral vrijstaande woningen leverden in, terwijl appartementen relatief stabiel bleven. De toename van goedkopere uitpondwoningen lijkt hierbij een drukkend effect te hebben gehad op het gemiddelde prijsniveau.
Meer woningen op de markt, maar het blijft krap
Het woningaanbod groeide in het eerste kwartaal naar bijna 26.000 beschikbare woningen, wat neerkomt op een stijging van 22,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook ten opzichte van het voorgaande kwartaal was er een lichte toename, wat uitzonderlijk is voor een begin van het jaar. Vooral het aantal te koop staande appartementen nam toe. Ondanks deze groei blijft het aanbod krap en is er meer nodig om de markt in balans te brengen.
Verkooptijd blijft stabiel
De snelheid waarmee woningen verkocht worden is nagenoeg gelijk gebleven. In het eerste kwartaal duurde het gemiddeld 30 dagen voordat een woning van eigenaar wisselde. Dit geeft aan dat de vraag naar woningen nog altijd erg hoog is.
Regio Leiden en Bollenstreek, Oost-Zuid-Holland en Utrecht
Lisse behoort tot de regio Leiden en Bollenstreek, Alphen aan den Rijn maakt deel uit van de regio Oost-Zuid-Holland en Woerden valt onder de regio Utrecht.
Aantal verkochte woningen
In alle drie de regio’s nam het aantal verkochte woningen af ten opzichte van het vierde kwartaal van 2024, maar vergeleken met een jaar eerder zijn de cijfers juist gestegen. In Leiden en Bollenstreek werden 744 woningen verkocht, 23 procent minder dan het voorgaande kwartaal, maar 18 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2024. Oost-Zuid-Holland volgde met 630 verkopen, een daling van 18 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, maar een stijging van 5 procent op jaarbasis. Utrecht kende een soort gelijk beeld: hier werden 3.020 woningen verkocht, wat een daling van 27 procent betekent ten opzichte van het vorige kwartaal. Hier lag het aantal verkopen 13 procent hoger dan een jaar geleden.
De verkoopprijs
In de regio Leiden en Bollenstreek bedroeg de gemiddelde verkoopprijs 520.000 euro. Dat is 1 procent lager dan een kwartaal eerder, maar 4,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2024. In Oost-Zuid-Holland steeg de gemiddelde prijs naar 474.000 euro, goed voor een groei van 1,5 procent in het afgelopen kwartaal en zelfs 10,3 procent meer dan een jaar geleden. Utrecht blijft met een gemiddelde verkoopprijs van 556.000 euro de koploper. Ondanks een lichte daling van 0,6 procent ten opzichte van vorig kwartaal, is dit wel 10,2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Verkooptijd
De snelheid waarmee woningen van eigenaar wisselen is grotendeels stabiel gebleven. In Leiden en Bollenstreek bleef de gemiddelde verkooptijd 29 dagen. In Utrecht duurde het gemiddeld 25 dagen om een woning te verkopen, twee dagen meer dan in het vorige kwartaal. Alleen in Oost-Zuid-Holland nam de verkooptijd opvallend toe: van 26 naar 33 dagen.