3 tot 5 miljard extra overheidsfinanciering nodig voor bouw 100.000 woningen in 2024

Betaalbare woningen

Het huidige tekort bedraagt 390.000 woningen en dit zal naar verwachting stijgen tot 450.000 in 2027. Belangenorganisaties benadrukken dat een derde van de huizen betaalbaar moet zijn voor de lage en middeninkomens. De bouw van deze woningen is niet aantrekkelijk voor commerciële bedrijven, omdat er weinig winst op gemaakt kan worden. Overheidssteun is daarom noodzakelijk om de bouw van deze woningen te stimuleren. 


Stijging van de kosten

De stijging van de kosten van materialen zoals hout, steen en energie, als gevolg van conflicten zoals in Oekraïne, vormt een extra uitdaging. Projectontwikkelaars rekende die gestegen kosten eenvoudig door aan de consumenten door de verkoopprijzen te verhogen. De consumenten konden deze prijsstijging bekostigen door de lage hypotheekrente. Die situatie is nu veranderd.. Dit maakt nieuwbouwwoningen minder betaalbaar en minder aantrekkelijk voor vastgoedontwikkelaars.


Reactie van de politiek

De rijksoverheid heeft al verschillende maatregelen tegen het woningtekort genomen. Het demissionaire kabinet heeft bijvoorbeeld subsidie van 300 miljoen euro voor bouwprojecten in het leven geroepen: de Startbouwimpuls. Het vorige kabinet was al begonnen met de Woningbouwimpuls van 1 miljard euro.


Mogelijkheden in de industriële woningbouw

De woningbouw zelf kijkt naar mogelijkheden in de industriële woningbouw. Een woning wordt als een industrieel product in een fabriek gemaakt. Een aantal voordelen:
•    Circulair bouwen
•    Minder stikstofuitstoot op bouwlocatie
•    Minder arbeidsuren per woning 
•    Minder overlast op de bouwplaats
•    Meer controle op het bouwproces en daardoor minder kosten en een betere kwaliteit


Conclusie

Kortom, het behalen van het doel van 100.000 nieuwe woningen vereist niet alleen extra overheidsinvesteringen, maar ook innovatie in de bouwsector. Met de juiste aanpak is dit echter absoluut haalbaar.
 

Gerelateerde Nieuwsberichten

Dit moet je weten over de WOZ-waarde van je woning

Wellicht heb je recent weer de WOZ-beschikking in de bus gekregen. De Wet Waardering Onroerende Zaken is van essentieel belang voor de waardering van vastgoed in Nederland. De WOZ-waarde heeft diverse consequenties voor je financiën en belastingen. Hieronder leggen we uit wat dit precies inhoudt en hoe je de WOZ-waarde kunt controleren.

Read More →

73 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd in 2023, meeste in Zuid-Holland

Vorig jaar zijn er 73 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er iets minder dan in 2022, toen waren het er 75 duizend. De meeste huizen werden gebouwd in Amsterdam.

Read More →

Een hypotheek aanvragen als je een BKR-registratie hebt, kan dat?

Als je een hypotheek afsluit, bekijkt de bank bij Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) welke kredieten je hebt en of je achterloopt met de betaling. Dit doet de bank om te kijken of je je hypotheek kunt betalen. Maar hoe zit het precies?

Read More →